HP

Demografi

Arbejdsmarkedet forandrer sig - og teknologien skal følge med

I løbet af de kommende år vil virksomheder over hele verden opleve et markant demografisk skifte. Størstedelen af arbejdsstyrken kommer til at bestå af de såkaldte ‘millennials’, som blev født mellem 1980 og 2000. Samtidig vil der være flere plus 65-årige på arbejdsmarkedet. Begge tendenser stiller særlige krav til den teknologi, som virksomheder skal tage i brug for at give medarbejderne de bedste arbejdsbetingelser.

Når du i løbet af det kommende år tager en lille pause fra dit arbejde, kigger ud over kontorlandskabet og betragter dine kolleger, vil du højst sandsynligt bemærke en tendens. Hovedparten af dine kolleger vil tilhøre den generation, som voksede op omkring årtusindeskiftet. Millennials hedder de. Født et sted mellem 1980 og 2000 og inden længe den suverænt største generation på arbejdsmarkedet.

Allerede i 2015 snuppede millennials førertrøjen fra Generation X’erne (der blev født i tidsrummet 1965 - 1980) som den største andel af arbejdsstyrken. I dag udgører årtusindeskiftets børn omkring en tredjedel af arbejdsstyrken, og i 2020 vil tallet være helt oppe på 45 pct.

»Millennials er i høj grad på frem vej frem. Udviklingen er allerede i gang, men det der helt store boom, har vi ikke oplevet endnu. Men det kommer inden for få år. I takt med, at millennials bliver den helt store gruppe på arbejdsmarkedet, kommer vi også til at se en ændring i den computerteknologi, som virksomhederne arbejder med,« siger Thomas Persson, administrerende direktør i HP Inc Danmark.

Han har i den grad fingeren på pulsen i forhold til, hvilke forventninger millennials har til deres arbejdsredskaber. Den nye, store generation arbejder nemlig på en noget anderledes måde end deres forgængere har gjort det.

Fokus på design

Modsat tidligere generationer, som primært arbejdede på en tung stationær computer ved deres faste skrivebord, så efterspørger millennials en helt anden grad af fleksibilitet. De vil have smidige og lette maskiner, som kan gøre sig gældende på farten. Og vil de have noget lækkert. Udseende og design betyder en hel del. I en ny undersøgelse svarer hele 78 pct. af millennials, at design er en meget afgørende faktor, når de skal vælge en computer.

»Millennials har en lidt anden tilgang til arbejde, end vi tidligere har set. De skal gerne kunne arbejde hvor som helst og når som helst. Det afspejler sig i de krav, som de stiller til computere. Samtidig har millennials et meget naturligt forhold til computerteknologi, som også indebærer, at de forholder sig til, hvad godt design er. Som virksomhed, der skal købe it-udstyr til sine medarbejdere, er det ikke nok kun at fokusere på funktionaliteten,« siger Thomas Persson.

Nye funktioner

Muligheden for at samarbejde er et andet element af arbejdslivet, som den moderne computerteknologi skal kunne understøtte. I dag siger 94 pct. af arbejdsstyrken, at samarbejde er en vigtig del af deres arbejdsliv. En anden undersøgelse viser, at mennesker i gennemsnit bruger 40 pct. af deres arbejdstid på at samarbejde. Et redskab som conference calls fylder meget på dagens arbejdsmarked. Derfor har HP udviklet teknologi, som sikrer mindre støj i lydbilledet. En anden opfindelse fra it-virksomheden gør det muligt at have sin computer fremme i det offentlige rum uden, at omgivelserne kan se, hvad der foregår på skærmen. Den funktion kaldes HP Sure View.

»Hvis du ser på, hvordan vi arbejder i dag, så er det meget med Skype og mange forskellige slags online møder, som også kan finde sted i eksempelvis lufthavne eller andre åbne rum. Vi prøver at skabe teknologi, der kan gøre den slags mobilt arbejde så effektivt som muligt. Der er meget støj i offentlige rum, så vi har designet software, der reducerer baggrundsstøjen. Og med Sure View handler det om holde skærmens indhold privat. Det er en funktion, som er bygget ind i hardwaret og løbende kan aktiveres. Så er det kun personen, der sidder lige foran skærmen, som kan se, hvad der foregår,« forklarer Thomas Persson.

Ældre er it-kyndige

En anden demografisk udvikling, som også vil gøre sig gældende på arbejdsmarkedet, er fremkomsten af flere plus 65-årige. I 2030 vil der være dobbelt så mange mennesker, som er over 65 år gamle, end tilfældet er i dag.

»Jo længere tid, der kommer til at gå, desto mere it-kyndige bliver de 65-årige. I 2030 vil mange mennesker, som er over 65, have arbejdet med computere i flere år af arbejdsliv. På den måde er der forskel på 65-årige i dag og så til den tid,« siger Thomas Persson.

HP er involveret i et partnerskab med virksomheden Duka om at tilbyde brugervenlige computere. Det er netop for at sikre, at ældre medborgere, eller andre som ikke er vokset op med computerteknologi, kan få en lettilængelig og effektiv computer at arbejde på.

Thomas Persson

- Administrerende direktør, HP Inc Denmark

Vi vil gerne høre din mening!

Tror du på 2-i-1 revolutionen? Er de nye fleksible enheder allerede nu ved at være en erstatning for traditionelle notebooks, som vi har kendt indtil nu? Og hvordan ser du dem passe ind i fremtidens kontor? Skriv din kommentar her.

Test en HP notebook i din virksomhed

Anmod om at prøve en af vores nyeste PC’er i en periode og se om den lever op til kravene i din virksomhed. Der er også mulighed for at booke et uforpligtende møde for at blive klogere på PC sikkerhed.